Kam te nesejo krila?

Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

Kaj je CCUSA?
O: CCUSA (Camp Counselors USA) je sponzor uradnega programa Summer Work & Travel Exchange Visitor, ki ga je zasnovala vlada ZDA z namenom, da tujim študentom omogoči doživetje kulture, dela in potovanja po ZDA preko J-1 vize. Program Work Experience je namenjen delu v času študijskih počitnic (od junija do konca septembra). 

Ali moram biti študent, da se lahko prijavim?
O: Da, ta program je odprt le za osebe s statusom študenta. Prijavi se lahko tudi tuji državljan, pod pogojem, da ima potrdilo o statusu študenta na slovenski fakulteti. Velja status dodiplomskih in podiplomskih, rednih in izrednih, univerzitetnih, višješolskih in visokošolskih študijev. Prijava je možna tudi za študente zadnjih letnikov in absolvente, ki bodo diplomirali/magistrirali do odhoda v ZDA in s tem izgubili status študenta.

Je kakšna starostna omejitev?
O: Udeleženci programa morajo načeloma biti stari med 18 in 26 let. 

Si lahko najdem službo preden grem? 
O: Da, službo imaš zagotovljeno pred odhodom. Če meniš, da si boš službo lahko poiskal sam z malo naše pomoči, je Independent program pravi zate. Če pa nočeš izgubljati časa z iskanjem in želiš izbrati pravi job zate v naši bazi delodajalcev, je Placement opcija boljša izbira. Tako boš še pred odhodom natančno vedel, kakšno delo boš opravljal v ZDA, koliko boš zaslužil, če ti ob službi ponujajo tudi stanovanje ipd., brez, da bi to moral poiskati sam.
Dodatna opcija je Skype Placement, kjer si izbereš enega izmed delodajalcev in z njim opraviš Job Interview preko Skypa. Velika verjetnost je, da delo dobiš, saj se lahko pripraviš vnaprej in delodajalca prepričaš, da si prava izbira. Velika večina dobi izbranega delodajalca že v prvem poskusu.

Kakšna dela lahko opravljam?  
O: Program J1 Summer Work & Travel je zasnovan kot kulturna izkušnja z delovno komponento. To pomeni, da poleg dela spoznavaš življenje, delo in kulturo v ZDA. To najbolje izkusiš v krajih, ki so turistične narave in kjer si redno v stiku z Američani. Zato je delo omejeno na sezonsko delo v turističnem sektorju. Najpogostejša so tipična "poletna" dela v malih obalnih mestih, nacionalnih parkih, restavracijah, hotelih, zabaviščnih parkih, letoviščih in trgovinicah s spominki. Program ni namenjen pridobivanju izkušenj, ki so v povezavi s študijem, saj ne gre za pripravništvo. Cilj je, da doživiš sproščeno poletje v kraju, kamor Amričani prihajajo na dopust, ti pa lahko tam preživiš celo poletje. Tako na Independent kot Placement programu so omejitve glede dela enake. Poglej si tudi seznam del, ki niso dovoljena.

Grem lahko na delo skupaj s prijateljem? 
O: Da. Veliko študentov se prijavi s prijatelji, še posebej pri Independent možnosti. Pri Placement možnosti pa lahko izbereš enega prijatelja in zagotovimo vama delo pri istemu delodajalcu.

Pri Independent programu se z delodajalcem za delo dogovarjate sami in se tako tudi sami dogovorite, da bi vas več želelo delati skupaj. Pri Placement možnosti pa opcijo dela s prijateljem označiš v svojem Footprints profilu.

Lahko podaljšam vizo preko datumov na vizi? 
Ne. Vize ne moreš podaljšati! Legalno lahko delaš le med datumi, ki so navedeni na tvoji vizi!

Kako je z zavarovanjem v ZDA?
O: V ZDA ni brezplačne zdravniške oskrbe, tako da je vsak pregled ali poseg potrebno plačati. Ker je zdravstvena oskrba v ZDA tudi precej draga, imamo v naš program WEUSA že vključeno zdravstveno zavarovanje za 3 mesece. Če delaš dlje, je potrebno doplačilo (od 4 €/dan). Vsak udeleženec WEUSA mora biti  zavarovan od datuma leta iz Evrope do zadnjega dneva na delovni vizi. Za mesec, ko potuješ in ti viza ne velja več, je potrebna sklenitev potovalnega zavarovanja pri STA potovanja.

Ali udeleženci pokrijejo stroške za program Work Experience USA?
O: Po izkušnjah preteklih udeležencev se ti stroški več kot pokrijejo. Večina zasluži dovolj denarja, da pokrije začetne stroške, življenje in potovanje v ZDA ter nekaj tudi prinese domov. Seveda je znesek, ki ga lahko prineseš domov, zelo odvisen od posameznika: koliko zapravljaš, ko si še v ZDA, in koliko potuješ po zaključenem delu. Gotovo pa je, da je veliko bolj zabavno poleti delati na drugi celini in v drugi kulturi ter nato še obiskati številna ameriška mesta in znamenitosti, kot pa poletje preživeti ob delu v lokalni trgovini.

Kje bom živel?
Večina delodajalcev na Placement programu omogoča tudi bivanje, kar je navedeno že v profilu delodajalcev, med katerimi lahko izbiraš. Če pa si iščeš službo sam na Independent programu, boš moral za stanovanje poskrbeti tudi sam. Vendar pa tu delodajalci pogosto pomagajo bodisi z nasveti, kje iskati, ali z lastnimi stanovanji. Poleg tega pa so napotki za to tudi v CCUSA Independent internetni bazi.

Kakšna je cena nastanitve/stanovanja?
Večina udeležencev pravi, da je cena med $40 in $125 na teden. Cene so lahko tudi višje, če živiš v večjem mestu (New York, Boston itd.) ali pa delaš v mondenih letoviščih kot so Nantucket, Martha’s Vineyard ali Aspen, seveda pa so lahko tudi nižje. Nekateri delodajalci ponujajo tudi brezplačno bivanje in prehrano, zato so stroški lahko zelo različni. Tudi to moraš upoštevati pri odločitvi za izbranega delodajalca.

S kom lahko govorim o izkušnjah, da vem kaj pričakovati?
Lahko nas pokličeš v našo pisarno STA potovanja (040 822 558) ali nam pišeš na mail ter povprašaš. Organiziramo tudi razne predstavitve programov (tako za Camp Counselors kot za Work Experience), kjer so podrobno razložene možnosti, ki so ti ponujene. Pogosto se nam pridružijo tudi udeleženci, ki so se ravnokar vrnili iz ZDA, da delijo vtise z nami. Spremljaj našo spletno stran ter datume in lokacije, kjer bodo predstavitve!

Lahko pa obiščeš skupino CCUSA Slovenia na facebooku, kjer lahko bivše udeležence povprašaš kar sam. 

Kaj je J-1 viza in kakšen je postopek, da jo pridobiš? 
Camp Counselors USA (CCUSA) je uradni sponzor tvoje J-1 Summer Work & Travel vize. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju in plačaš program ter imaš urejeno delo, je izdan obrazec DS-2019, ki je ključen in z njim potem zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA (v mesecu maju).

Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 4 mesece dela v ZDA in zatem še 30 dni t.i. "grace period", ki ga lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov.

Kako je s povračilom davkov, ki jih plačam v ZDA? 
V ZDA plačuješ zvezne in državne davke (Federal and State Taxes), po povratku pa moraš vložiti davčno napoved, saj ti v večini primerov pripada povračilo celotnega zneska plačanih davkov. Za povračilo svetujemo, da se obrneš na pomoč agencij, ki se ukvarjajo z vlaganjem davčnih napovedi. Na STA potovanja sodelujemo z agenicjo VerdeTax, na tej povezavi najdeš informacije o pomoči, ki ti jo nudijo.

Za informacije piši na mail ali pokliči 040 822 558.
Bi rad izvedel več iz prve roke? Naroči se na brezplačen posvet pri nas v pisarni!

Rezerviraj termin

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb