Kam te nesejo krila?

Iskanje dela

Definitivno najboljše preživeto poletje do sedaj! Dobiš prijatelje iz celega sveta, zaslužiš denar, potuješ po Ameriki in zraven vadiš angleščino! Škoda, da nisem odšla na poletno delo v ZDA že par let prej. :)

Job Hunt je interna baza delodajalcev, do katere dobijo udeleženci dostop po prijavi, in je osnovno, najbolj zanesljivo in preprosto orodje za iskanje služb. Število delodajalcev je sicer manjše kot pri drugih straneh, vendar imaš pri iskanju večjo možnost, da ti delodajalec odgovori. Delodajalci vedo, da so v tej bazi, in imajo navado vsako leto zaposliti več tujih študentov. Obenem večina nudi prenočišče, včasih tudi hrano, pogosto pa imajo na voljo celo vrsto dodatnih aktivnosti, ki so za njihove zaposlene še posebej ugodne.

Vsak delodajalec ima v bazi svoj profil, kjer so opisana delovna mesta, urne postavke, dodatne ugodnosti in druge pomembne informacije (Social Security, Housing, Transportation etc.).

Skype Fair opcija

Vsako leto se delodajalci odločajo za zaposlitvene sejme v skupni organizaciji CCUSA (sponzor vize) in STA potovanja. Vnaprej so znani podatki o delodajalcu, datumi dela, informacije o bivališču, ponujena dela in ostale informacije. To je najboljši način, da dobiš delo pri delodajalcu, ki ti je všeč! Če te ta opcija zanima, te na intervju prijavimo po tem, ko greš skozi postopek prijave na Placement program in ga nadgradiš s Skype Fair opcijo.
 
Intervjuji običajno trajajo od 10 do 20 minut, namen pa je, da delodajalca spoznaš, vprašaš vse, kar te zanima, delodajalec pa dobi vtis o tebi. Če se slučajno zdogi, da ti delo ne ustreza ali pa te delodajalec ne izbere, se še vedno lahko prijaviš na naslednji Skype intervju pri drugemu delodajalcu ali pa nadaljuješ z iskanjem dela preko Placement opcije. Ne skrbi, delo ti bomo našli!
 

Postopek iskanja prek baze Job Hunt

Po opravljenem intervjuju, se prijaviš na Footprintse (kjer si tudi izpolnjeval samo prijavnico) in na desni pod razdelkom "My Job Search" klikneš "Create your profile". Tu si ustvariš svoj profil, s podatki o svojih interesih, službah, ki bi jih opravljal itd. Ko si s profilom zadovoljen, lahko začneš s pregledovanjem baze.

Preden kontaktiraš delodajalce, dobro preglej bazo. Vsem lahko neomejeno pošiljaš sporočila (Send Message), 5 delodajalcem naenkrat pa lahko pošlješ svoj profil (Submit Profile). Po poslanem profilu imajo delodajalci 10 dni, da si ga ogledajo in ti pošljejo ponudbo za delo ali pa ga zavrnejo. Če delodajalec v tem času ne stori ničesar, se tvoj "review" status konča in svoj profil lahko pošlješ novemu delodajalcu.

Ko ti delodajalec ponudi službo, imaš 10 dni časa, da jo sprejmeš ali zavrneš. Če tega v 10 dneh ne storiš, bo ponudba preklicana.

Ves ta čas lahko z delodajalcem komuniciraš s pomočjo "Send Message" ukaza ali pa direktno prek njegovih kontaktnih informacij.

Za še več informacij o iskanju službe si oglej povezave v meniju na levi strani svojega profila v Footprintsih.

Dodatne informacije najdeš tudi v vodiču za independent opcijo!

Ne pozabi!

  • Pošlji čim več prošenj - tudi takšnim delodajalcem, ki ti na prvi pogled niso najbljubši. Bolje, da imaš gotovost službe, kot pa da se zaradi izbirčnosti v ZDA odpraviš brez dela.
  • Sprejeto službo lahko pred odhodom še zavrneš, če ti uspe dobiti boljšo ponudbo. Prosimo te le, da nas o tem obvestiš, da skušamo isto službo ponuditi komu drugemu.
  • Ne obupaj - nekateri delodajalci te bodo kar takoj brez razloga zavrnili, precej pa se jih na prošnje sploh ne odzove - to je normalno. Ravno zato je pomembno, da imaš vedno vseh 5 profilov "v igri" in da po preteku enega profila takoj pošlješ novega naslednjemu delodajalcu.

Kako poceni klicati v ZDA

Pri iskanju službe je seveda veliko lažje, če lahko izbrane delodajalce kar pokličeš, vendar imamo še danes v glavi predstavo, da so vsi klici v tujino neizmerno dragi. To ni več res - internet namreč odpira ogromno novih možnosti komunikacije, ena izmed najbolj uporabnih pa je Skype, ki ga verjetno že poznaš. Vse, kar potrebuješ za uporabo pa je računalnik z internetno povezavo, mikrofon, zvočnike (ali slušalke) ter po možnosti spletno kamero. Skoraj vsi vemo, da Skype omogoča brezplačne (video)klice med uporabniki, marsikdo pa ne ve, da s tem programom lahko kličemo tudi običajne telefone in to precej poceni.

Za informacije piši na delo@stapotovanja.com ali pokliči 040 822 558.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

NOVA GORICA
T: 05/ 721 58 20
M: 041 721 511
M: 041 612 711
L: Tolminskih puntarjev 4, Nova gorica

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb