Kam te nesejo krila?

Prijava

Roki za prijavo

Prijave za poletje 2017 so odprte!

 • 1. rok: 2. december 2016
 • 2. rok: 21. januar 2017
 • 3. rok: 13. marec 2017 (podaljšani rok za Placement opcijo)
 • 4. rok: 14. april 2017 (zadnji rok za Iindependent opcijo)

Kako se prijavim?

To je bila najboljša izkušnja v mojem življenju. Delala sem kar sem želela (delo sem si poiskala sama), kljub napornemu delavniku uživala v prostih uricah in sklepala nova prijateljstva. Pika na i pa je bilo enomesečno potovanje po Ameriki kjer se nisem mogla načudit vsem lepotam. :)
Prijave potekajo izključno preko spletne prijavnice na zgornjem naslovu. Pri prijavi bodi zelo pozoren in natančen; vsi datumi, naslovi in drugi osebni podatki morajo biti točni, prijavnica pa mora biti v celoti v angleščini (brez šumnikov) - tudi imena šol ipd. Izpolniti moraš vse, saj se lahko dogovorimo za intervju šele, ko so vsi obrazci v celoti izpolnjeni in označeni s kljukico (complete) ter je podpisan tudi Program Agreement na začetku prijavnice. Glej, da pri prijavi navedeš aktiven e-mail naslov, ki ga redno pregleduješ. Prej ko izpolniš prijavo, boljše možnosti imaš, zato pohiti! Ko je prijava v celoti complete (vse sekcije), te kontaktiramo in se dogovorimo za dan in uro intervjuja. Če imaš kakšna vprašanja v zvezi z izpolnjevanjem, nas pokliči!

Pogosta vprašanja in napake pri izpolnjevanju

POZOR: Zaradi varnostnih razlogov ti po določenem času v prijavnem sistemu poteče seja, zato daljše odgovore raje vpisuj v urejevalnik besedila in jih ob koncu prekopiraj v prijavnico in shrani.

Dates of Availability so datumi, ko si na voljo za delo, ki morajo biti v okviru datumov počitnic. V ta čas se tistih zadnjih 30 dni (grace period), namenjenih potovanju, ne šteje.

Vse nazive izobraževalnih ustanov, tako srednjih kot višjih/visokih šol, prevedi v angleščino.

Pri Full Time Student category gre pri večini za University Undergraduate (dodiplomski študent). Graduate student je podiplomski študent.

Pri Proof of Funds mora biti seštevek obeh zneskov (gotovina & kreditne kartice) vsaj $900.

Datumi počitnic (break dates): datumi so odvisni od posamezne univerze. Če datumov ne poznaš, bomo preverili na intervjuju in popravili. Za Univerzo v Ljubljani in Mariboru so najširši datumi lahko ob 10.6.2017 do 30.9. 2017, študenti Univerze na Primorskem pa lahko z delom pričnejo že 3.6.2017. Študenti drugih fakultet in ustanov uradne datume dobite na podlagi potrdila šole.

Pod Past Work Experience spada tudi študentsko delo, vpiši čim več delovnih izkušenj. 

Zbiranje dokumentov

Že med postopkom prijave lahko začneš z zbiranjem vseh potrebnih dokumentov. Na intervju prineseš:
 • 1 fotografijo za dokumente
 • Program Agreement - podpišeš preko spletne prijavnice (Footprints)
 • potrdilo o nekaznovanosti: Vlogo oddaš na recepciji Ministrstva za pravosodje na Župančičevi 3 v Ljubljani ali po pošti. Na obrazec vpišeš svoje podatke in namen (DELO V TUJINI), potrdilo pa ti v nekaj dneh pošljejo na dom. Več info na e-upravi.
 • originalno potrdilo o šolanju
 • fotokopijo ali sken potnega lista - veljaven mora biti še vsaj pol leta po predvidenem povratku iz ZDA.
 • podpisan Check List, najdeš ga tukaj.
 • Health History Form - večji del izpolniš ti, na koncu izpolni še tvoj osebni zdravnik in podpiše ter doda žig.
 • ISIC izkaznico: Če je še nimaš, ti jo naredimo v pisarni - cena je €12,20 oz. brezplačno v sklopu SKB ISIC računa.
 • 1. obrok: Independent €200; Placement €250.
Če ti kaj manjka, intervju lahko še vedno opravimo, manjkajoče pa prineseš/pošlješ naknadno. Vsi potrebni dokumenti morajo biti urejeni najkasneje v roku 14 dni po opravljenem intervjuju, sicer se zaračuna 50 €.

Intervju

V prijetnem okolju s tabo malce pokramljamo o tebi, tvojih interesih, študiju, pričakovanjih glede ZDA. Pač "cheet chat" v angleščini, da lahko ocenimo tvoje pogovorno znanje angleščine. Če izbereš Placement možnost, se pogovorimo tudi o delih, ki bi jih bil-a pripravljen-a opravljati in tvojih dosedanjih izkušnjah. Naš pogovor traja od 20 do 30 minut, ni pa nič zastrašujočega, je zgolj orientacija, kakšna dela lahko v ZDA opravljaš. Bolje kot znaš angleško, več možnosti imaš, da delaš na delovnih mestih, kjer si v stiku z ljudmi.

Iskanje dela

Če se odločiš za Placement opcijo, po intervjuju izpolniš še dodatne obrazce na internetu in glede na izpolnjeno ti v ZDA poiščejo delodajalca. Ta te kontaktira (največkrat po elektronski pošti ali Skypu), se še malo pogovori s tabo in če je vse lepo in prav, kmalu dobiš uradni Job Offer

Pri Independent opciji pa se takoj po intervjuju (ali že prej) odpraviš na lov za službo. Če dobiš od delodajalca pozitiven odgovor, ti potrdi tvojo prošnjo in izpolni Job offer in najhuje je že mimo. Pomembno je, da službo iščeš prek različnih spletnih strani, vez, poznanstev ipd. Več si preberi v vodiču.

Kaj sledi

Ko enkrat imaš službo, ti v STA potovanja poiščemo najboljšo opcijo letalske karte do kraja, kjer delaš in povratek iz izbranega kraja in na izbran datum. Poskrbimo tudi, da letalska karta ustreza vsem pogojem vize.

Konec aprila sledi obvezni orientacijski sestanek, ki je glavni vir informacij za delo v ZDA. Tam dobiš ključni obrazec DS-2019, s katerim zaprosiš za J-1 vizo, ki jo dobiš na ambasadi ZDA na Prešernovi 31 v Ljubljani. Tudi za vse ostale obrazce, navodila in termine na amabasadi poskrbimo mi.

Po vseh urejenih formalnostih odletiš čez lužo in se pripraviš na poletje, ki ti bo v spominu ostalo za vedno. Marsikdo pa se v ZDA odpravi še za eno ali celo dve poletji!

Prijavi se!

Za informacije piši na delo@stapotovanja.com ali pokliči 040 822 558.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb