Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Forum
Dodan: 18. 11. 2008 @22:39:04
študent na švedskem, življenje na švedskem
Tine
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0
Zdravo! Konec decembra odhajam na izmenjavo na Švedsko (Goeteborg) za pol leta. Ker se počasi približuje čas mojega odhoda imam kar nekaj vprašanj v zvezi z življenjem na severu... Če kdo živi gor ali pa je imel kako podobno izkušnjo, bi imel ene par vprašanj: 1)denar- se splača uporabljati slovensko bančno kartico (kjer pa ti bankomati pri vsakem dvigu trgajo dva %) ali pride v poštev kaka bolj priročna rešitev ? 2)kako je s študentskim delom na švedskem, če si študent in še tujec povrhu (imam osnove švedščine in angleščine)? 3)potovanje po švedski-kako potovati najceneje? kako je s kampiranjem? kam it? 4)je švedska res tako draga, kot pravijo? kaj je drago/kaj poceni? povprečni mesečni stroški? nočno življenje? 4)telefon in internet- imajo študentski domovi wireless internet ali je potrebno kupiti kable ipd., ali se splača kupiti švedsko sim kartico za klice po švedski? 5)česa ne smem pozabit vzeti preden grem....okej, lahko bi šel v nedogled :)...česarkoli bom vesel...vsakega praktičnega nasveta, vsakega odgovora. LP, Tine
Dodan: 19. 11. 2008 @09:01:11
Re: študent na švedskem, življenje na švedskem
Eva
Gost
Zdravo...Jaz ta semester študiram na Švedski (Umea)... Uporabjam slovensko kartico, kjer mi trgajo za vsak dvig 0,46 eur- maestro, (popolnoma enako, če kot če bi v Sloveniji dvignila denar na bankomatu neke druge banke). Če ostaneš na Švedski eno leto lahko pridobiš njihov ID številko, ki jo potrebuješ za odprtje računa. Tudi če si manj časa tu, jo nekako lahko dobiš, samo imaš precej komplikacij. Tko, da se jst s tem ne pri preveč ukvarjala:). Poznam nekaj tujih študentov, ki so si našli delo; večinoma v gostinstvu in niso imeli nekih problemov (sam so tu za eno leto...) Mi potujemo z avtom (najem avtomobila za npr. vikend je relativno poceni), drugače pa so bili na Finski in Rusiji (z avtobusom, ladjo). Švedsko smo bolj malo raziskovali, le Stockholm in kraje okoli Umee. Tu na severu se bolj težko kampira zaradi nizkih temperatur, najbrž je v okolici Goteborga malo drugače. Glede denarja: V trgovini najdeš izdelke, ki so cenejši od naših v Sloveniji, drag je predvsem sir in meso.Spača se hodit v Ico Maxi, kjer je vsak izdelek malo cenejši, kot v manjši trgovini). Zunaj na kampusu jemo za okoli 5 eur na kosilo (''študentske cene''), verjetno bo Goteborg dražji, ker je večji, bolj turistični... Alkohol ima seveda svojo vrednost...., vstopnino plačaš za vsak klub (tu med 4 in 5 eur (na kampusu) in potem še 2 eur za garderobo..Pijača je dražja kot v Slo, ampak ni take panike. Jst sm si predstavljala, da bo še dražje vse skupi. Mi moramo tu imeti kabel za internet, najbolj, da se pozanimaš pri svoji univerzi kako in kaj. Seveda, kupiš si švedsko kartico za mobitel (10 eur,klici niso dragi). Upam, da sem ti vsaj malo pomagala! Če te še karkoli zanima vprašaj.. Srečno!
Dodan: 19. 11. 2008 @14:55:37
Lili
Gost

Hey hey frä Göteborg.

Lepo pozdravljen,

imam kar nekaj izkusenj z Göteborgom. Drugace prihajam iz Ljubljane, vendar mi fant dela tu magisterij pa tko d ti lahko dam neke informacije iz prve roke. Na katero fakulteto pa gres? Moj fant je na Handelshögskolan.

Zivljenje u Gtb je kul, folk je dokaj prijazen, prvo stvar ne pozabi s seboj uzeti deznika ker zelo zelo rado dezuje in tudi prekleto piha. Tko da si ze sedaj rezerviraj konstantne borbe z vetrom in dezjem. Mesto je res lepo, cisto, zanimivo. Ceprav je bozic se dalec je ze vse okraseno v Christmas spirit. Ce prides pred 6.12. gres lahko na glavni trg da skupaj z vsemi Svedi odpres sezono bozica...hehe

Cena hrane je v vsaki trgovini drugacna. Najcenejsa trgovina za zivila v Gtb je Netto in Vilis, imas tudi Ica pa Coop in tudi Hemcoop. Drugace sem tudi nekaj casa zivela na Norveskem in v primerjavi med Svedsko in Norvesko je seveda Norveska 3x drazja, cigareti po 80 kron..uff too much...Ampak recmo ce mas rad kavo, se v Gtb giblje cena med 18 - 22 kron, pivo od 25 - 55 kron, kruh od 13-25 kron (vecinoma imajo toast kruh in ne lepih struc in hlebckov tako kot pri nas v Sloveniji), cigareti - West - 39 kron, Marlboro - 59 kron)

Kar se tice dvigovanja denarja s slovensko kartico, se mi zdi da kar dost vzamejo provizije, ampak ti priporocam da si za teh par mesecev zrihtas raje osebno in odpres svedski bancni racun pa je vse lazje - tudi ce bos delal, ti bojo ne morjo nakazat denarja na slo. racun.

Tudi jaz iscem sluzbo in lahko ti recem da svedski jezik ni tak problem, ker je zeloo velko mesto in ni cloveka, ki ne zna govoriti anglesko. Vecji problem je Swedsih ID number, ne bojo te niti sprobal, ce recimo zelis delat v gostinstvu, ker so kazni prevelike in se zavedajo tega. Tko da splaca se ti ko prides gor da si zrihtas svedsko osebno izkaznico.

Ce bos zivel v studentskem domu, ni problema zaradi interneta. Se mi zdi da so vsi opremljeni ali z wireless ali pa s kabelskim internetom. Cene sobe so kar drage, vecinoma se gibljejo okoli 270 pa tudi do 350 eur. Lahko tudi poisces kaksno sobo na sledecih straneh in morda najdes kaksno dobro ponudbo za sobo ali stanovanje: www.blocket.se in gres na " lägenhetten uthyres " ali pa na www.sgsstudentbostader.se .

Kar se tice nocnega zivljenja, je res za vsak disko je treba placat vstopnino, plus se garderobo, vendar ni nujno. Vsak petek imas tudi "afterwork", in ponavadi po 16i uri, v vsakem baru ali pa restavraciji lahko jes zastonj hrano (ki je zelo okusna), pogoj pa je da pred tem kupis pivo oz. neko pijaco v baru - super ideja. Super je tudi, ker je zelo velika izbira diskacev in barev in restavracij, tako da ce bos ostal samo 6 mesecev se bos glih navadil na to.

Kot je ze Eva rekla, se ti splaca da si kupis svedsko sim kartico in klices ali pises smse z njo, ker je dosti cenej. Jaz imam na narocnino, 99 kron mesecno, in ce viska porabis tudi viska placas. Ampak je dost cenej, kot pa da uporabljas slovenski sim. Preveri tudi da nimas morda blokarinega telefona na tuje kartice, ker potem se ti splaca se kupit nek cheap telefon, ampak majo iste fore kot pri nasem Mobitelu. Dobis telefon ze za 1 krono.

Uff se tok stvari imam za napisat..ampak ok to bo zaenkrat to, ce imas se kaksno vprasanje be free to ask...

Lep pozdrav iz Göteborga.

Dodan: 19. 11. 2008 @17:55:21
Smeško
Gost
Živjo! Jst imam pa eno vprašanje, ki je povezano z obiskom Goteburga in ne s študijem... Z ženo potujeva v omenjeno mesto za novo leto- od 27.12 do 4.1- zanima me, če mi lahko kdo okvirno pove, kaj vse se splača pogledati v Goteburgu in Stocholmu? V tem kratkem času bi rada še skočila na obisk k daljnim sorodnikom v Landskrono pri Malmo-ju, bi si pa zelo želela ogledati tudi švedsko prestolnico- Stocholm- zanima me, s katerim prevoznim sredstvom naj potujeva, kaj je najhitreje, oziroma dosti ugodno? Še glede spanja- navajena sva spati v hostlih in raznih u izi guesthousih (sva še študenta), pa me zanima, če poznate kakšen dober hostel ali kakšno podobno prenočišče v omenjenih mestih (Goteborg, Stocholm,..)? Vsakega odgovora bova zelo vesela! LP, Luka :)
Dodan: 21. 11. 2008 @12:57:12
tine
Gost
Zdravo! Hvala, hvala obema za izčrpne odgovore- prav to sem potreboval :). Študirat odhajam na Göteborg University- prevajalstvo. Se še oglasim, ker prav verjetno bom imel še kar nekaj vprašanj-hvala še enkrat. lp, tine
Dodan: 21. 11. 2008 @13:58:57
MK
Gost
Lili kakšen pa je kej folk gor?
Dodan: 21. 11. 2008 @18:07:58
Gost
Ima dve roki, dve nogi, povečini glavo, stereotipno pa so blond in hladni.
Dodan: 22. 11. 2008 @13:09:38
Lili
Gost

Ja res je vecinoma so blond in hladni, ampak so izjeme. Rabjo dost casa d se te navadjo in ko se te ni problema, lahko mas neko prijateljstvo z njimi. Ampak ne racuni d ti bojo dal roko v ogenj ce bos meu ksno krizo al pa kj tazga. Z

lo so cudni po eni strani, med tednom se vecinoma dela, pol k pa pride vikend rastur, jih vids mrtve lezat po Macdonalldsu pa take fore. Zlo popedenani in fini ter seveda posteni - prevara al pa zajebancija ne pride v postev ( so kazni prevec visoke d bi si to privoscil). Ampak tle je se kul. Sm glih prisla iz Norveske, ajajaj tam je pa hlad na kvadrat, se bolj hladni se bolj zaprti...ampak ok kokr se najde folk zaenkrat sm mela kr dobre izkusnje z Norvezni in Svedi.

LP

Dodan: 02. 12. 2008 @13:55:37
Andrej
Gost
pozdravljena Eva, tudi jaz grem na izmenjavo v isto mesto januarja pa me zanima predvsem kar se tiče št.doma, kje je najboljše stanovat oz. kakšna koristna informacija iz prve roke o tem Lp, Andrej
Dodan: 03. 12. 2008 @20:54:08
Eva
Gost
Živjo. Sigurno si pregledoval kje so študentski domovi. Predlagam ti Ålidhem, kje je največ študentov in se vseskozi dogaja, tudi faks je blizu. Za drugo opcijo bi pa jaz izbrala Glutens väg, ker je tudi blizu (če ne bi dobil mesta v Ålidhemu). Sobe z isto kvadraturo imajo različne cene, sobe v višjih nadstropjih so dražje kot tiste v nižjih.. sobe, ki so v ground floor ti definitivno ne priporočam,..edino če te ne moti, da ti lahko vsi vidijo v sobo...tako 2. ali 3. je najboljše. Tisti koridorji, kjer živi manj študentov, je tudi manjša skupna soba in obratno seveda :).. Dobrodošel v Umei. /Prijavi se v Buddy program. Tega ne smeš zamudit/. Te še kaj zanima? Lp
Dodan: 03. 12. 2008 @23:34:54
Lukezio
Registriran uporabnik
Tine, pusti mi kontakt... po možnosti msn in boma zadevo skompenzirala, tam ti bom več stvari lahko objasnil. PS: Študiram pa v Dalarni. Lp, Lukezio
Dodan: 03. 12. 2008 @23:44:36
Lukezio
Registriran uporabnik
Kaj ste za "akcijo," da bi se slovenci, ki smo tu na Švedskem dogovorili in si ogledali druga mesta s pomočjo drug drugega? Mislim predvsem na to, da bi si nekdo pač hotel ogledat Göteborg, drugi Mälmo, tretji Dalarno (mesto Borlänge), četrti "kaj pa jaz vem!" Pač, da bi pol spali "drug pri drugem" v flatu...?? Jaz sem za kaj takega takoj, saj raje dam 500 sek za alkohol, ki ga z veseljem častim, kot pa da ta denar dam hostlu. Pa ne me zdaj razumet, kot kakšnega "gorenca," marveč, kot Štajerca. :)) Na tak način bi se lahko spoznali Slovenci, ki živimo tu na Švedskem in spletli kake prijateljske vezi. Lp, Lukezio
Dodan: 04. 12. 2008 @11:38:30
mythos
Gost

Jaz grem mogoče enkrat junija na campus za učenje švedskega jezika (3 tedne). Pridejo iz celega sveta praktično in neka majhna možnost je, pa tudi za štipendijo.

Ne vem pa katero mesto točno, mislim, da Goteborg.

Dodan: 06. 12. 2008 @01:34:23
Lili
Gost
Lukeziooo, jaz sem za...za zacetek vsaj spoznavanje...vneto iscem ce je vsaj se kaksen SLOVENEC v Göteborgu, pa vse drugo najdem, razen nase male drzavice ne...tko da k bos meu cajt, se dobimo na kavici. Med venlig hilsen från Göteborg
Dodan: 06. 12. 2008 @12:44:37
Andrej
Gost
Hojla, Eva zanima me kar dosti stvari, predvsem me zanima trenutno kakšen je postopek pridobivanja sobe v št. domu, da ne bi kaj zamudi aja pa še kako je po tvojem mnenju najboljše prit iz Stockholma do Umee pustim ti še en mail Kozicko@email.si
Dodan: 12. 12. 2008 @21:37:47
neža...
Gost
aloha!...zanima me, kako najceneje iz goteburga do centra goteboga? a res vozi samo ta dragi "letališki" bus? kolk pride karta prib.? a je kakšen poceni hostel v bližini letališča oz. v bližini žel. postaje v goteburgu? uživite na severu :)
Dodan: 13. 12. 2008 @01:38:01
Lili
Gost
Ojla, odvisno, nevem iz kje gres...ce gres iz letalisca Landvetter je z busom enosmerna karta 75 kron (8,30 eur), ce gres pa iz letalisca Save je pa avtobusna karta 50 kron (cca 6 eur). Za obe poti rabis priblizno 25 minut do centralne avtobusne in zelezniske postaje. Izbira hotelov in hostlov je velika, ampak tocne informacije o hostlih nimam. Upam da sem ti vsaj malo pomagala. Lp iz Göteborga
Dodan: 13. 12. 2008 @03:27:36
Lukezio
Registriran uporabnik
Lili, trenutno je razmerje 10,5 kron za 1 evro... torej je 50 kron MANJ, kot 5 evrov.
Dodan: 13. 12. 2008 @03:28:46
Lukezio
Registriran uporabnik
Lili, še to: daj me prosim kontaktiraj na lukezio@hotmail.com hvala... lp iz Dalarne
Dodan: 18. 12. 2008 @23:24:10
klara
Gost
premišljam, da bi po izmenjavi na katero odhajam januarja ostala še nekaj časa na švedskem in tam delala in živela. kateri so pogoji, da lahko začnem z delom? zanima me še nekaj ostalih stvari: če bi uporabljala slovenski bančni račun, ali se da na bankomatih dvigovati le švedske krone? če je temu tako...ali ti slovenska banka avtomatko pretvori v krone in za to zaračuna še dodatno provizijo (poleg provizije za dvig iz bankomata)? kaj je forex, za katerega sem slišala? ne vem kaj bi se bolj splačalo...odprtje švedskega računa ali da ostanem na naši kartici. kaj potrebujem za odprtje bančnega računa? čemu služi residence permit oz. work permit in kako ju pridobim...če sploh lahko? hvala komurkoli se mu bo dalo odgovarjati :) lp.
Dodan: 19. 12. 2008 @01:43:14
Lili
Gost
Ojla, cez iste postopke sem sla jaz. Ce zelis delat na Svedskem, priporocam da si uredis svedski bancni racun ker je tudi za delodajalca lazje, ker nevem ce ti bo nakazal denar na slovenski bancni racun. Lahko pa vseeno s slovensko bancno kartico dvigujes denar, ki bo ze avtomatsko narejen v svedske krone, nevem pa tocno kok ti vzamejo provizije - to se pozanimaj na nasi banki v Sloveniji. Forex je pa ime za svedsko menjalnica denarja - www.forex.se. Kar se tice dela, ker je Slovenija (hvala bogu) clanica Evropske unije, lahko prve tri mesece delas samo slovenskim potnim listom ali pa apliciras na Skatteverket za 4 stevilke (personal nummer) in bos dobila te 4 stevile za prve 3 mesece, v teh treh mesecih pa moras dobit sluzbo, pri kateri bos dovolj zasluzila da se lahko prezivljas na Svedskem ( se mi zdi da je minimum okol 7000 kron). Priporocam tudi, da ce zelis delat prvo apliciraj za te 4 stevilke. Jaz sem imela velik problem, kljub temu da je Slovenija clanica unije, pa sem vsem hotela dopovedat da lahk delam sam s potnim listom - nope, no way...prevec jih je strah in nocjo riskirat, ker so kazni velike. Aja pa ce zelis ostat samo tri mesec, ti ni potrebno da apliciras za stalno osebno stevilko, to samo razlagam kako je ce zelis ostat vec kot 3 mesec. In ko dobis pogodbo od svojega sefa, in dva dokumenta od Skatteverketa (enega izpolnis ti, enega tvoj sef - so samo osebni podatki) in kopijo potnega lista, cakas na komisijo da ti sporoci ce so ti odobrili stalne 4 stevilke, in ko dobis ta odgovor preko poste, gres se enkrat na Skatt in tam dobis se mi zdi da te 4 stevilke. Tega dela se tocno nevem ker sedaj cakam na odgovor komisije. Glupo je to ker ti nikjer v Sloveniji ne morjo dat tako tocnih informacij in pol moras res vse na lastno pest delat in 100 krat it na ene in iste kraje in urade in cakat, tko da predn se kj uredi traja mesc al pa dva. Ampak ok tle so se hitri, Norveska je se hujs. Ok mejbi Eures center d kj vejo, sam k sm se jst odpravlala na Norvesko, je bila celo referentka na Euresu presenecena nad mano, ker sem imela vec podatkov o samem zivljenju in urejanju dokumentov, vec kot ona. Ok upam d ti je vse jasn. Ce te se kaj zanima, vprasaj. Lp:)
Dodan: 20. 12. 2008 @11:53:18
mythos
Gost

Lili, mene zanima življenje in delo na Švedskem. Deloma tudi študij.

Učim se tudi švedščino.

Se lahko piševa: mythos1@email.si

Dodan: 20. 12. 2008 @12:15:59
Lukezio
Registriran uporabnik
Lili, naj dodam samo to, da nima šans, če ne bo govorila vsaj malo tekoče švedsko (raven znanja jezika 3 - gledano po znanjih EU, kjer je najvišja raven 4), razen v proizvodnji. Pa upam, da se zaveda, da je trenutno dokaj težko najti službo na Švedskem (če se hoče, se vse najde), saj so in se še obetajo velika odpuščanja, zaradi te krize.
Dodan: 20. 12. 2008 @16:09:08
Lili
Gost
Ja Lukezio, to se popolnoma strinjam. Jezik je tu vse, ce ne znas svedskega jezika, so ti vecinoma vsa vrata zaprta. Najvec kar lahk dobis je pranje posode ali pa rezimo sobarica v hotelu, pa to je vecinoma extra job ali pa part time job. Ampak je vse tezje zaradi krize, tko da kakrsnokoli delo, ki ga dobis...ufff zmaga...
Dodan: 23. 12. 2008 @21:50:48
klara
Gost
lili in ostali hvala :)...lepe praznike vsem na severu :)
Dodan: 24. 12. 2008 @01:14:25
Lukezio
Registriran uporabnik
God Jul till alla. :))
Dodan: 24. 12. 2008 @14:57:05
mythos
Gost
Alall till vera!
Dodan: 05. 01. 2009 @23:57:29
mythos
Gost
še kaj o švedski...
Dodan: 06. 01. 2009 @13:31:36
Lukezio
Gost
kaj te še zanima?? Mogoče to, da je bilo ta teden v Borlänge (Dalarna - srce Švedske) vse do minus (minus, ja) 26°C??
Dodan: 06. 01. 2009 @17:00:12
mythos
Gost

Si bil tam?

Študentje na izmenjavi ne morejo govoriti o življenju na Švedskem, so pač na izmenjavi primerno štipendijsko podprti. In pridejo nazaj.

« prejšnja 1 2 naslednja »
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

zdravo, želela bi kakšne koristne
uff to bi tudi mene
Jaz sem klicala. Rekli so,
A je res tako težko
Kako je s prenočišči v
Jaz imam tudi istanbul card
Vožnja po levi še kar
mauritius je ful fajn...priporočam plaže so
V bistvu nisva še kupla.
Če imajo praznik in dela
Jaz grem v Zagreb 13.7.
baje je zahodni del malezije
ali je danes ikea odprta
Decembra zna biti tudi v
Moja prva zamisel je sicer
tole je sicer že stara
Glede vodnih klanćin v Panami
super, hvala no, samo
zanima me, če kdo 2.1.
mislim, da smo zastopili, da
Kaj je to elektronska karta?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA potovanja Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni Čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

23.10.2013
22.07.2013 - 26.07.2013
23.05.2013
30.05.2013
21.07.2013 - 27.07.2013
01.08.2013
Vse vstopnice »

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™