Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Forum
Dodan: 07. 05. 2012 @14:49:25
Dvig cen letalske karte ob pogostem preverjanju
Rozica123
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0

OK, morda se bo komu to zdelo malo čudno, ampak mene vseeno zanima, če mogoče kdo ve oz. mi zna razložiti sledeče:

v juliju odhajam v Azijo in preko različnih spletnih strani (večinoma edreams.com, pa tudi ostale) sem redno pregledovala karte, delala različne kombinacije, itd. Ko sem našla karto za okolio 570€ sem preko edreamsa opravila nakup, vendar je šlo nekaj narobe, zato so mi denar vrnili, karte pa seveda nisem dobila. Ko sem isti let nekaj trenutkov za tem ponovno preverila, je ISTI let stal okoli 650€. Tisti dan sem še velikokrat preverila različne kombinacije (predvsem datumi, +/- 2 dni; destinacije iste), in karta je bila vedno dražja. Pred dvema dnevoma je ta karta bila že nekaj čez 800€. Zanima me, če je možno, da letalske družbe ob pogostem preverjanju te "nabijejo"? Če ja, ali jih potem spustijo nazaj, in približno po kakem času? Zelo bi bila vesela, če bi mi kdo podal kakšno mnenje v zvezi s tem. Hvala.

Dodan: 07. 05. 2012 @14:57:17
Re: Dvig cen letalske karte ob pogostem preverjanju
sq
Gost

miljoni ljudi,agencij,podjetij čekira cene letalskih kart vsakodnevno...najbrz da vpliva ampak tvoje klikanje nima bistvenega vpliva, itak je osnovno pravilo,da si v glavi naštimaš neko ceno,in ko vidiš ponudbo,hop v nakup,ne pa da v nedogled čekiraš in čakaš,pa razmišljaš,kaj bi lahko bilo ugodneje-moje mnenje

Dodan: 07. 05. 2012 @15:08:52
l33t
Gost

Aplikacija je avtomatsko "pametna" in prilagaja variabilno cene

Dodan: 07. 05. 2012 @18:02:51
ara
Gost

meni se je nedolgo nazaj zgodilo isto in to dvakrat. najprej sem en mesec spremljala za en let in je iz cca 500 prišlo na cca 660, pol sm hitr kupila, da ne bi šlo še bolj gor. potem sem pa kupovala še za en notranjo let, ki je bil pa konstantno en mesec 200 in sem se lotla kupovat in na koncu pri plačilu ni šlo, ker so v banki nazaj spustili limit in je bil premajhen dnevni limit za dve karti. ko so v banki uredili (en ali dva dneva) sem takoj šla kupit karte in so ble že za cca 50 evrov dražje.

Dodan: 07. 05. 2012 @19:40:19
Rozica123
Gost

I33t, pa misliš, da se bo cena spustila, če točno določenega leta (fiksna destinacija prihoda in odhoda, ker se bom vračala drugam, ter fiksno določeni datumi) nekaj dni ne bom čekirala?

Dodan: 08. 05. 2012 @10:37:40
sara
Gost

Da je to res kar trdiš sem se prepričala večkrat tudi sama. Sem na daljšem potovanju in pogosto kupujem letalske karte. Večkrat, ko sem klikala - se je čez čas karta podražila. Tako, da ti verjamem, da imajo pametne aplikacije, ki gledajo tvoj IP naslov. Poskusi na drugem računalniku in preveri ceno. Drugače pa poglej ceno še preko momondo - večkrat mi najde tudi najbolj cenovne ponudbe na spletu. Sara

Dodan: 01. 06. 2012 @16:10:20
ubud
Gost

dajte ljudje, ne se smešit s takimi izjavami, no...

vaše klikanje in preverjanje let. kart nima nobene povezave z dvigom cen, v to ste lahko sigurni - povezave pa so, če kdo rezervira (preko agencije) ali kupi (splet) karto - to pa je povezano. vse drugo so pravljice za naivneže.... 

kaj si vse ljudje izmislijo? sicer pa kaj bi brez domišljija...

Dodan: 01. 06. 2012 @16:22:03
b
Gost

seveda ima veze. pocisti "cookije" iz racunalnika in poizkusi se enkrat.

Dodan: 01. 06. 2012 @18:07:36
traKas
Registriran uporabnik

@sara

Drzi! Sistemi za cene letalskih kart delujejo po zelo zapletenih algoritmih in zaznavajo tudi taksne poskuse, kot je veckratno iskanje z istega IP naslova. Racunalnik tako predvideva, da je nekdo zelo zainteresiran za nakup, zato dvigne ceno. Posledicno bo takrat preverjanje z drugega IP naslova navadno ponudilo drugacno ceno. V primeru nenakupa karte se cena scasoma vrne na nizjo raven.

Podobno na podlagi IPja zaznajo tudi drzavo, iz katere prihaja povprasevanje in tudi glede na to ceno sistem priredi.

Poleg tega se cene vseskozi spreminjajo tudi glede na dan v tednu in uro dneva. Sistem npr. predvideva, kdaj vecinoma nakupujejo poslovnezi (dopoldan med delavniki), posledicno so takrat cene ponavadi visje. Podobno naj bi npr. popoldan oz. zvecer nakupovali popotniki in drugi obcasni kupci, posledicno sistemi takrat cene kart spustijo.

@ubud

Preden odgovarjas s taksnim prepricanjem in gotovostjo, se drugic raje pozanimaj, sicer se sam smesis...

Dodan: 01. 06. 2012 @18:29:58
traKas
Registriran uporabnik

Pa se citat s strokovnega foruma:

I can only speak for the websites I have worked on, but in a nutshell, yes, the chances are your IP is being used as part of an identification string that is normally combined with cookies and for some carriers, a dedicated logon ID. And yes, the software I worked with raised the price if you continually checked the same pairing. The algorithms used for yield management are highly confidential and proprietary, but I can give you this advice : use the bargain browser feature if its available, flush your cache and history, and if you are just bargain browsing, use a web anonymiser service until you have found the best deal. If you can work out the time of day patterns of the yield management software, you are also likely to get a better deal. Early evenings and early mornings are the worst time to shop online in general, as the vendors now that this is peak hour and prices will be, generally speaking, firmer.

What is being discussed here, is mainly point 1. If you can determine who the person is, it gives you a huge advantage in yield management because you will have the "inside info" on the persons spending behavior. A huge amount of effort goes into determining this on the back end coding side. There are numerous ways to do this, the most obvious being a username or cookie. These would be a cat A hit. You know who the person is. If there is no cookie or username, you collect all the other info you can, you send it to a datawarehouse, and it returns a probability of who you are based on the amount of info that is the same (IP address, browser version, computer OS, IP Block, what website passed you to the booking engine etc etc). Based on the level of certainty, you will be a Cat B, Cat C or Cat D etc etc right down to Cat Z where they have no idea who you are, and deem you a "new/unknown" customer. Normally at this point, unknown will be determined by the ability of the web server to put a cookie on your machine. 

Dodan: 01. 06. 2012 @19:16:28
ubud
Gost

@trakas

smešis se ti sam, čeprav deluješ pameten. ti bom razložil zakaj! predvsem zato, ker slepo verjameš tistim, ki to kvazi strokovno pišejo. več pa pozneje... 

imam opravek in se vrnem čez kako uro ...

Dodan: 01. 06. 2012 @23:36:54
ubud
Gost

Sem nazaj!

Drzi! Sistemi za cene letalskih kart delujejo po zelo zapletenih algoritmih in zaznavajo tudi taksne poskuse, kot je veckratno iskanje z istega IP naslova. Racunalnik tako predvideva, da je nekdo zelo zainteresiran za nakup, zato dvigne ceno. Posledicno bo takrat preverjanje z drugega IP naslova navadno ponudilo drugacno ceno. V primeru nenakupa karte se cena scasoma vrne na nizjo raven.

Podobno na podlagi IPja zaznajo tudi drzavo, iz katere prihaja povprasevanje in tudi glede na to ceno sistem priredi.

@trakas

1.) Praviš, da cene delujejo po zapletenih algoritmih in zaznavajo poskuse nakupa na istem IP-ju. OK, takšne in podobne stvari sem že nekje slišal...Hmmm, le kje??? Aha, si že slišal za FOREX robote ali roulette robote, ki delujejo na osnovi zapletenih algoritmov in tehnologiji analiz algoritmov, ter drugih sistemih za analiziranje naključnih generatorjev številk? In podobne sisteme z veliko tujkami, ki lahko zmedejo občajne smrtnike? Vse z namenom, da prodajo čimbolj zapletene sisteme (ali vsaj po imenu zelo zapletene) ljudem, ki seveda po defaultu zaupajo, če je nekaj zapletenega, znanstveno (kvazi) utemeljenega ipd... To so vse jajca, verjemi. Se spoznam na nekaj od teh reči...

Poleg tega se cene vseskozi spreminjajo tudi glede na dan v tednu in uro dneva. Sistem npr. predvideva, kdaj vecinoma nakupujejo poslovnezi (dopoldan med delavniki), posledicno so takrat cene ponavadi visje. Podobno naj bi npr. popoldan oz. zvecer nakupovali popotniki in drugi obcasni kupci, posledicno sistemi takrat cene kart spustijo.

@trakas

2) Praviš, da se cene spreminjajo glede na dan v tednu in uro dneva, ker npr. psolovneži kupujejo med delovniki dopoldne in bi naj takrat bile visoke, in ker popotniki kupujejo zvečer bi takrat naj bile nizke.

BULLSHIT!!!

Kaj pa časovne razlike? Kaj pa če jaz kupujem na avstralskih ali ameriških spletnih turističnih portalih? Kdaj moram potem paziti, da bodo cene nizke, zvečer ali dopoldne? Plus, a veš, da je zelo lahko spremeniti IP? Lahko si vzameš (na svojem kompu) drug navidezni IP, ali se konketaš na tuj proxy in od tam gledaš npr. let. vozovnice in to lahko delaš neprenehoma. Lahko pa čisto enostavno ujameš drug WLan signal od soseda ali kaj podobnega... Če bi le to bilo res, pa ni!!!

sem to vse sprobal, pa razen običajnih nihanj, nič ne kaže na kakšne posebne čarovnije pri spreminjanju cen letal. kart!

Zato pravim, ljudje pamet v glavo, ne v roke!!!

Dodan: 02. 06. 2012 @12:14:22
st
Gost

moja izkušnja je taka.

Kakšna dva dni sem si ogledoval cene letov - različnih letalskih družb in v različnih urah, a na določen datum. Cene se v teh dveh dneh niso spreminjale.

Potem sem se odločil, da kupim karto za določen let. Postopek nakupa se je zataknil čisto na koncu, ker mi nekako niso sprejeli številke kreditne kartice.

Brskalnik sem zaprl in ponovno odprl in želel ponovno poskusiti z drugo kreditno kartico, pa sem ugotovil, da je cena za tisti let zrasla iz $100 na $180.

Cene vseh drugih letov so bile pa še vedno enake kot prej.

Na koncu sem se pač moral odločiti za drug let, ki mi časovno ni ravno tako ustrezal, je bil pa cenejši od $180.

« prejšnja 1 naslednja »
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

ne vem če je to
Jaz sem pred leti plačala
A ima se kdo kake
če ne bom šel 15.6.
Odhod okoli cca 9:00, grem
Zdravo   V sredo imam let iz
Menjava termina se skoraj vedno
zivijo!Jaz sem bil lani tak
Sprmemeba stane razliko v karti
Kaj se splača in kaj
Nekaj koristnih nasvetov o javnem
yiotis@regen-cy.com
Kako pa naj vemo za
iščem kakšno delo, ki bi
ja, res onesnažuješ forum s
Vem, sem bila sama pismena
glede zemljevidov google maps je
Zdravo. Mojca kam pa potuješ? Mogoče
hojla. kolko sta pa za
Zdravo. Tudi jaz grem julija
@cebuano   lahko mi tudi narišeš, pa
a je kdo v Bristoluuuuu?   
S, meni je junij prezgodaj,
Kako poteka rezervacija letalske karte?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA potovanja Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni Čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

18.01.2013 - 18.06.2013
25.05.2013
18.10.2012 - 18.06.2013
29.05.2013
02.07.2013
19.06.2013
Vse vstopnice »

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™