Kam te nesejo krila?

Skoči na zadnjo objavo...

Nov začetek

Dodan: 23.01.11 @02:49:40

eva

Registriran uporabnikPopotnik
Chemiche, zanima me, če ima kdo izkušnje z odhodom v revnejšo državo (južna Azija) z močnim obmorskim turizmom in si je tam kaj ustvaril za svoj zaslužek, da tam živi.
0     0

Tina

Registriran uporabnikNomad

@Eva, recimo, tako na pol ustrezam tvojim kriterijem 

Živim v Južni Aziji, delam v turizmu, ampak ne "obmorskem," niti nimam svojega biznisa, kar najbrž tebe zanima. Kako bolj konkretno vprašanje?

0     0

Chemiche

Gost
Eva, jaz sem zacel na novo na Tenerifi, Canarih. Canarcki niso bogati po denarju, so pa, po zivljenskem stilu. Najprej zivljenje, potem pa DELO.

0     0

eva

Registriran uporabnikPopotnik

Tina, prebrala tvoj blog in je čudovit! Novejši del…vau, res velik izziv  te zelo občudujem. Če se na pol pohecam in na pol povem po resnici, res živiš moje "tihe sanje"  Res ne vem od kje mi ta močna želja po tako drugačnem svetu. No ja, po dveh dopustih v Indiji. Bolj konkretno me pa res zanimajo izkušnje z lastnim biznisom. Restavracija, beach shack, hostel…v tej smeri.

Chemiche, se popolnoma strinjam s tabo. Preden si odšel na svoje sanjsko življenje na Tenerife, ali si imel že vse urejeno in načrtovano?

0     0

Tina

Registriran uporabnikNomad

@Eva, začeti svoj biznis v Aziji ni lahko, vsaj meni se zdi tako. Ne vem za Indijo ali Šri Lanko, ampak dosti držav ima pravilo, da kot tujec rabiš lokalnega partnerja. To pomeni, da moraš poznati ljudi, ki jim lahko dovolj zaupaš, da greš z njimi v biznis. Birokracija tu poteka precej drugače kot pri nas. Tega se sicer vsi zavedamo in se malo šalimo o tem, ampak razsežnosti tega napol brezpravnega sistema spoznaš šele, ko se moraš res spopasti z njim. Stvari potekajo obupno počasi in vmes je treba plačati kar nekaj podkupnin, brez tega ne gre. Potem je še cel kup malih zakonitosti, ki jih kot tujec ne poznaš ali ne razumeš. Sama se še vedno čudim, kako potekajo stvari in se še vedno navajam na to, da okoli sebe ne gledam skozi "evropska očala."

Kljub temu pa mislim, da je vredno poskusiti, če imaš željo in vizijo. Konec koncev je lahko to zanimiva izkušnja, tudi če ne uspe. Nazaj v slovenski vsakdan se lahko vedno vrneš

Morda poskusi najprej samo živeti tam, kjer bi rada dolgoročno pognala korenine, najdi si službo, če je možno, mogoče kako prostovoljno delo, spoznaj sceno in boš videla, kakšne so sploh možnosti.

0     0

skejt

Gost
Se popolnoma strinjam s Tino. Se vidi, da ima praktične izkušnje. Sam lahko pridodam, da enako velja za Kitajsko. Lokalni partner (najmanj 50% delež) je obvezen po zakonu. In to je včasih šit, ker so Kitajci itak svetovni prvaki v kopiranju idej/storitev/produktov. In ko te enkrat skužijo, te lahko odpikajo. Ni nujno, je pa možno. Obstaja nekaj slovenskih firm, ki so se opekle. Včasih je pa ta skrb odveč, ker pač ponujaš nekaj, kar Kitajec ne bo obvladal niti po 30 letih partnerstva s tabo - npr. učenje angleščine. Strinjam se tudi, da se je dobro priključiti kakšnim prostovoljnim delom in mal zadihat državo, preden delaš velikopotezne plane za plac, v kjer še nisi bil.

 

@xXx

Ni vedno tako. Nekateri res zadihajo, ko gredo ven in so tam srečni. Poleg tega pa moraš razumet, da marsikdo danes migrira, ker nima druge izbire.

0     0

eva

Registriran uporabnikPopotnik

Vse to mi je popolnoma jasno, da sama kot tujka ne bi imela kaj dol začeti, pa sploh iskati brez ogrooomnega "kapitala". Jaz osebno sem ciljala na sebe, kot "vlagatelja" in domačina, ki ga poznaš in mu zaupaš, na kateremu je vse. Sem spoznala nekega Italijana v Goji, sam je vložil v restavracijo, njegov kolega iz tam pa ima to restavracijo (pred zakonom). Upala sem, da ima mogoče kdo podobne izkušnje  

0     0

Chemiche

Gost
Eva, nic nisem imel. Samo trdno odlocitev in enosmerno let. karto. Iz mojih zapisov lahko ugotovis, kaj vse sem ze pocel. Tu vse zivi od turizma, se pa precej drugace razmisla kot v SLO. Tu je poplna konkurenca. Na trgu ostajajo sam najboljsi in to smo mi. V aprilu sem iskal pomoc, tudi na tem forumu. Pa iz SLO nebenega zanimanja. Ljubljancanki Urski K. sem poslal 800€ za potne stroske, pa mislis, da je prisla. Ce hoces, da te bo kdo jemal resno, zapusti najprej Slovenijo, predvsem pa Ljubljano. Pred leti, ko je Tenerifa prevzela vse turiste iz arabskih dezen, ni bilo proste postle. dobim SMS od Lublancana: "pride nas pet, zrihtaj nam apartma". Ves kolk sem se moral trudt, izkoristu sem vsa poznanstva in rezerviral apatma za skupino Lublancanov. Potem pa sok. Dobim SMS z sledeco vsebino. Zaradi bolezni odpovedujemo... To seveda velja za Lublancene in zal tudi za gorence. Z Stajerci in Notranci imam pa tudi tu prijetne izkusnje.

 

0     0

marko

Registriran uporabnikRaziskovalec

nov zacetek popoln zacetek

http://MegaStoon.Com/?share=259942

 

http://MegaStoon.Com/?share=259942

 

poglejte si

0     0

Pinki

Registriran uporabnikZapečkar

Hej, mogočesem spregledala ampak Tina, kje lahko preberem tvoj blog?Thx!!!

 

0     0

lignja

Gost
coffee

ves mogoče kako je z priznavanjem naših diplom v ZDA, ter kako je z green cardom.je to kot državljanstvo ali le permanent resident??

predvsem me mika kalifornija ali florida..

me lahko kontaktiraš na peter.raspic@hotmail.com ker bi rad malo več izvedel direktno od tebe.

lp,peter

0     0
OPOZORILO: STA potovanja ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb