Kam te nesejo krila?

Skoči na zadnjo objavo...

Daljše potovanje - zavarovanje, telefon, kartice

Dodan: 02.09.17 @10:59:35

Nincha

Registriran uporabnikZapečkar

Lp vsem,

končno sem zbrala pogum, da pustim svoje dolgocajtno, sivo pisarniško življenje za sabo, neham fantazirat in jo končno mahnem v svet  

1. novembra začnem s tremi meseci prostovoljnega dela v Južni Afriki, potem pa spontano dalje, v planu imam vse od šihtov na ladji do raziskovanja Beiruta ampak - the plan is to not have a plan

Ker pa 'selitva' v svet (sploh taka kjer v bstvu pojma nimaš kaj te čaka in obenem - lahko te čaka karkoli) ni najbolj simple podvig, bom neskončno hvaležna za kakršenkoli namig. 

Zanima me torej, kako ste se priprav na nekaj takega lotevali tisti, ki ste se že odpravili po svetu - brez jasno definiranih pojmov kam in kdaj nazaj. Predvidevam, da bom na tujem vsaj eno leto. 

Kaj vse ste urejali pred odhodom? dodatne bančne kartice, e-davke, zavarovanje za tujino, telefonijo ...? 

Hvaležna bom za kakršnokoli mnenje, priporočilo/nasvet ...

max hvala! 

0     0

Nincha

Registriran uporabnikZapečkar

jao ... vidim, da sem tole naklikala pod napačno forumsko kategorijo

o p r a v i č u j e m 

0     0

-

Gost
Tudi mene zelo zanima ker razmišljam o podobnem, za vsaj 1 leto.

0     0

Banana

Gost
Bravo za zbrani pogum in upam, da boš uživala

Jaz zadnjih nekaj let počnem ravno to, potujem, zato imam nekaj izkušenj.

Zavarovanje je defenitivno nekaj, kar je fino imeti za lastno mirno vest in lažji spanec. Jaz sem si uredila pri Vzajemni (celoletno za cel svet). Tukaj moraš paziti, ko boš sklenila to zavarovanje, kajti lahko te zavedejo nižje cene (60€ za celo leto)... ampak to zavarovanje velja samo 90 dni zunaj Slovenije v obdobju enega leta. Ker sem imela pri njih sklenjeno tudi dodatno zdravstveno zavarovanje, so mi le tega zamrznili za dobo zavarovanja v tujini.

Mobilna telefonska številka, če imaš podpisano pogodbo, potem ti lahko to zamrznejo do max enega leta (vsaj meni so, ko je bil še simobil), potem pa si kupiš lokalne sim kartice in uporabljaš lokalno št.

Vse svoje dokumente skeniraj in imej na kakem mailu ali v dropboxu oz. na googledrive, ter po možnosti kako kopijo pri sebi. Fino je, če imaš še kakšno bančno kartico (a la dvojnik tvoje kartice), vendar jo hrani drugje kot tisto ki jo ponavadi uporabljaš. Vedno je fino imeti nekaj extra gotovine (evro ali USD) za 'deževne dni' ko recimo nimaš dostopa do denarja ali pa te slučajno (upam da nikoli) oropajo.

Jaz si vedno s seboj vzamem tudi nekaj zdravil, ki vem (oz mislim da vem) da mi pomagajo (npr Nalgesin ali Claritine).

 

Kar se tiče edavkov žal ne vem nič, ampak verjetno z elektronskim podpisom lahko dostopaš do tega kjerkoli, samo da imaš internet.

 

Upam, da bo to vsaj malo olajšalo stvari pred odhodom

Imej se krasno, kjerkoli že pristaneš!

0     0

Tadej

Gost
Jaz imam dva ločena računa, predvsem zaradi dela (osebni, poslovni). Denar si lahko prenakazem iz enega racuna na drugega, tako da na osebnem nimam nekih blaznih vsot. Tudi kartice imajo limit dviga in nakupa. Kartico od poslovnega racuna pa sploh nimam s seboj, je doma in v primeru da se kaj zgodi lahko do racuna dostopajo doma.

 

Kartice uporabljam za dvig denarja, s tem da kreditno le ce je res nuja ker je provizija previsoka. S karticami naredim tut kak booking ali kupim letalsko karto. Plačujem z njimi ne, ker ti jo lahko v kakem cudnem lokalu preskenirajo. Ok, kake uradne muzeje placam tudi s kartico.

 

Ce si pri telekomu je max izklop racuna za 6 mesecev. Nato ti brišejo številko. Kolikor zelis obdrzati stevilko moras pooblastiti nekoga, da ti stevilko vklopi in spremeni nlr v mobi racun. Pooblastilo mora biti ovirjeno na upravni enoti.

 

Za e davke...do portala vem in se mi zdi da tudi do e davkov dostopas z digitalnim podpisom. To uredis na upravni enoti. Poglej stran sigenc. To digitalno potrdilo  si shranis na mail  in ga lahko potem uporabljas tudi na drugih racunalnikih. Za podisovanje dokumentov rabis pa namizno napravo. So na spletu prav tako navodila. Za e davke sem jaz pooblastil računovodkinjo. Lahko si pa tudi naredis zig s podpisom za primer nuje.

 

Pooblastilo moras spisati tudi za dvig na posti. Navodila na njihovi strani.

 

 

0     0
OPOZORILO: STA potovanja ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb