Kam te nesejo krila?

Elektronska letalska karta

Kaj je to elektronska letalska karta?

Pred več kot desetimi leti so vse letalske družbe izdajale papirnate letalske karte in potniki brez dejanske vozovnice niso smeli leteti. Če je kdo takšno vrsto avionske karte izgubil, so bili s tem povezani dodatni stroški in komplikacije.

Danes praviloma vse letalske družbe, ki so članice združenja IATA, izdajajo le še elektronske letalske karte, kar pomeni, da je tvoja letalska vozovnica vezana na posebno številko in je dokument, ki ga dobiš pri nas, le neke vrste potrdilo o izdani karti. Ko se odpraviš na letališče, je še vedno dobro, da imaš to potrdilo s seboj, saj je na njem napisana številka tvoje karte. Na srečo je številka shranjena v sistemu, kar pomeni, da nisi v tako velikih težavah, če potrdilo izgubiš. Večini letalskim družbam in letališčem celo zadošča le osebni dokument. Kljub temu ti priporočamo, da natisnjeno elektronsko karto še vedno skrbno shraniš.

Kaj pomeni xyz na moji letalski karti?


1 - Naslov agencije, ki je karto izdala - v tem primeru smo to mi.
2 - Datum izdaje letalske karte. 3 - Ime potnika, ki potuje.
4 - Naša telefonska številka - v primeru težav, vprašanj in/ali komentarjev nas vedno lahko pokličeš.
5 - Letalska družba, ki je izdala tvojo karto, kar ne pomeni, da so vsi tvoji leti pri tej letalski družbi. Nekatere letalske družbe imajo med seboj sklenjene pogodbe, zato so lahko tvoji leti pri različnih letalskih družbah.
6 - To je številka tvoje elektronske karte. Priporočamo, da si jo shraniš na telefon ali na računalnik, v primeru da izgubiš svojo karto.
7 - Na tem mestu najprej stoji 6 mestna Amadeus koda, s katero lahko na spletni strani Check my trip preveriš podatke o svojem letu. Poleg včasih stoji tudi 6 mestna koda posameznih letalskih družb. Te včasih potrebuješ pri Web Check-In (spletna prijava na let).
8 - V prvi vrstici je izhodiščna točka določenega leta, v drugi pa destiancija. Včasih je dodan še terminal, s katerega letiš. Ob samem mestu je včasih tudi ime letališča ali koda.
9 - To je številka tvojega leta. Začne se z dvomestno črkovno kodo, ki predstavlja letalsko družbo (JP - Adria Airways, LH - Lufthansa itd.). Sledi dejanska številka leta pri tej letalski družbi. Ta podatek je pomemben sploh zaradi iskanja pravega mesta vkrcanja na letališču, saj večina označb prikazuje številke letov.
10 - Datum in ura odhoda. Bodi pozoren, da moraš na letališče priti nekoliko prej (odvisno od leta in letališča) - priporočamo 2-3 ure. POZOR: Vsi časi in datumi so vedno lokalni. Torej čas odhoda se ravna po času, kjer je letališče odhoda.
11 - To je koda, ki določa ceno in pravila tvoje karte.
12 - Čas prihoda - običajno gre za isti datum, kot pri odhodu; če ne, je to vedno označeno (+1 oz. dejanski datum). POZOR: Tudi tu so časi in datumi lokalni, kar pomeni, da se čas prihoda ravna po času, kjer je letališče pristanka.
13 - Gre za čas veljavnosti tvoje karte - to ne pomeni, da se na letalo lahko odpraviš kadar koli med napisanima datumoma, ampak da je možno za doplačilo znotraj teh datumov napraviti spremembo datuma, če to seveda dopuščajo ostala pravila.
14 - Stolpec označuje, koliko prtljage lahko čekiraš na letu.
15 - Označuje stanje tvoje karte - tukaj vedno stoji OK, saj sicer karta ne bi mogla biti izdana.
16 - Gre za rezervacijsko klaso - ta določa ceno in pogoje tvoje karte. Običajno so nižje klase cenejše, a ne omogočajo tolikšnih sprememb. Klasa označuje tudi, v katerem razredu letiš.

Za vsa dodatna vprašanja nas lahko pokličeš na 080 4742 ali pišeš na info@stapotovanja.com.

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb