All we do is travel

6. Julij 2018

Tim Gumilar

Amerika, prihajam!

Organizacija številnih predstavitev programa Work & Travel, ki smo jih z društvom KMŠ v sodelovanju z agencijo STA potovanja izvedli v zadnjih 4 letih, je pripeljala do močne želje in odločitve, da se na delo v Ameriko odpravim tudi sam in tako doživim nepozabno poletno izkušnjo. Na to, da pravkar sedim na letalu, ki potuje proti Atlanti, pa zagotovo vplivata tudi močna zasvojenost in želja po odkrivanju še nepoznanega sveta in s tem širjenja lastnega obzorja. Začelo se je pri 18 letih, ko sem se po letih načrtovanja sam odpravil v Avstralijo za 3 mesece.  Po tem prvem “svetovnem” potovanju je bilo vsako naslednje poletje namenjeno raziskovanju še neobiskanih predelov naše Zemlje in nabiranju izkušenj, ostali meseci pa varčevanju za naslednji potep. Serijo potovanj bom to poletje dopolnil z novo, še nepoznano izkušnjo dela v Ameriki. Zakaj Amerika? Na splošno, bi rekel, da želim doživeti svet, ki ga večina pozna samo iz filmov in medijev. Verjamem, da je ameriška kultura bogata in primerna, da se naučimo marsikatero dobro pa tudi slabo stvar. Program Work & Travel je namenjen ravno temu - študentom s celotnega sveta omogoča, da na pristen način spoznajo ameriško kulturo. Je namreč edina dosegljiva možnost dela in potovanja za tako dolgo obdobje. Glede na to, da program traja nekje med 3 in 4 meseci, se večina študentov odloči preživeti poletje v Ameriki ob zaključku študija, kar lahko pomeni še zadnji daljši pobeg in delo v tujini pred iskanjem “resne” zaposlitve. 


V tednih pred odhodom me je veliko ljudi spraševalo, kakšne so možnosti za delo in potovanje v Ameriki, kaj potrebuješ, kakšen je postopek itd. Edini pogoj za ta program je študentski status. Seveda so tukaj še ostale zahteve, vendar večina študentov pri doseganju teh nima problemov. Vsem, ki so v dvomih in jih skrbi postopek, bi svetoval, da je ključna samo lastna odločitev. Po odločitvi za odhod v tujino pa je treba čim prej narediti prve korake, ki te odvrnejo od misli, zakaj bi bilo bolje, da ostaneš doma. Moji so bili: pridobiti vso potrebno dokumentacijo, poiskati delodajalca in primerno namestitev. Kasneje še opraviš sestanek na ameriški ambasadi, urediš zavarovanje in kmalu za tem že sediš na letalu. Ker mi dela na programu Independent ni uspelo pridobiti, sem se premestil na program Placement, pri katerem ti službo pomaga poiskati agencija STA potovanja. Na voljo je bilo čez 100 različnih del, od tega sem izbral 8 zame najprimernejših in v roku tedna dni prejel obvestilo o sprejetju. Dobil sem službo v zelo priljubljenem turističnem kraju Myrtle beach, South Carolina kot natakar v restavraciji Golden Coral. Ali je to dobro, slabo, kaj lahko pričakujem od delodajalca in kraja? Ne vem, ampak to je glavni čar tega programa! 


Celotne priprave so potekale zelo gladko brez kakršnega koli zapleta pri urejanju potrebne dokumentacije. Velika zahvala gre agenciji STA potovanja, ki program pozna do potankosti, kar jim omogoča dobro koordinacijo in vodenje. Celoten postopek pred potovanjem pa kljub temu zahteva določeno mero odgovornosti in resnosti, lahko bi rekel, da pomeni mali preizkus za kasnejše delo v Ameriki. Ko prispeš, ni veliko obveznosti, ki jih moraš izpolnjevati, so pa določene zahteve, ki se jih kot imetnik Work & Travel vize moraš strogo držati. V nasprotnem in ekstremnem primeru moraš zapustiti državo in imaš prepoved ponovnega vstopa. 


Kako poteka pakiranje stvari za 4 mesece potovanja? Rekel bi, da nič drugače kot za 10-dnevni dopust. Postopek pakiranja je pomenil izbor najnujnejših stvari, ki jih bom za začetek potreboval. Vsak, ki je že v Ameriki bil, svetuje, da odpotuješ s “praznim” kovčkom, saj boš v nasprotnem primeru imel velik problem s pretežko prtljago na poti domov. Ta scenarij sem na lastni koži doživel lansko leto, ko sem na letališče prispel s tremi puloverji na sebi in še vedno pretežkim kovčkom za 4 kg. Outleti in neskončna izbira v trgovinah terjajo svoj davek. 

V zadnjih tednih pred odhodom sem bil poleg navdušenja prijateljev nad drznostjo za odhod deležen tudi nekaj komentarjev in vprašanj v smislu: zakaj Amerika in zakaj delati 4 mesece na področju, ki ni to, kar boš delal kasneje v življenju. Zaključujem namreč študij fizioterapije in bi se v tem času od mene pričakovalo delo v kakšni ambulanti, zdravilišču in s tem nabiranje strokovnih izkušenj. Program Work & Travel ni temu namenjen. Namenjen je spoznavanju ameriške kulture in razvijanju “življenjskih” kompetenc, ki jih doma nikakor ne moreš pridobiti. Pomeni razvoj mehkih veščin, kot so na primer komunikacija v tujem jeziku, prilagajanje, mreženje, učenje odgovornosti … To so veščine, ki so trenutno tudi najbolj cenjene pri iskanju zaposlitve, koristne pa seveda tudi kasneje v življenju. S tem argumentom bi podprl in zagovarjal dejstvo, da je opravljanje drugačnega, nepoznanega dela v Ameriki koristna in neprecenljiva izkušnja, ki bi jo moral izkoristiti vsak študent. 

 

Ali je poletno delo zame?
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb