All we do is travel

15. Junij 2018

STA potovanja

Najlepša letališča na svetu

Letališča so eden izmed ključnih delov naših popotovanj v oddaljene kraje. So kraj odhoda, prihoda in prestopanj, kraj srečanja in kraj slovesa.
 
Vsakič, ko se z letalom odpravimo na potovanju, na letališču prebijemo vsaj nekaj ur, zato je vedno prijetno, če se na njem počutimo udobno. Dodaten bonus pa je, če so poleg tega še arhitekturno zanimiva in lepa na pogled.
Če se tudi tebi zdi, da je pogosto pot pomembnejša od cilja, ti predstavljamo izbor najboljših letališč po mnenju obiskovalcev.


1. Incheon International Airport, Inčeon, Južna Koreja

Je največje južnokorejsko letališče in tudi eno izmed največjih na svetu. Različne raziskave ga redno ocenjujejo kot najboljše na svetu. Poleg tega velja tudi za najbolj čisto in s povprečnimi časi odhodov in prihodov (19 in 12 minut) tudi eno izmed najhitrejših letališč na svetu. Impresiven podatek je tudi odstotek izgubljene prtljage – le 0,0001 %.
Arhitekt Curtis Fentress je v potniški terminal vkomponiral elemente tradicionalne korejske umetnosti, kot so stropi, ki spominjajo na starodavne korejske templje, in notranji vrtovi z obilico naravne svetlobe. Na njem najdeš še igrišče za golf, spa, zasebne sobe, drsališče, kazino in muzej korejske umetnosti. 
 

A post shared by 인천공항 (@incheon_airport) on

 

2. Dubai World Central International Airport, Dubaj, ZAE

Je največje letališče na svetu in na prvem mestu po številu mednarodnih potnikov. Na teden z letališča vzleti več kot 7700 letal 140 letalskih družb na več kot 270 destinacij. Terminal 3 je po površini druga največja stavba in največji terminal na svetu, a vendar je oblikovalec Paul Andreu, ki je notranjost oblekel v zlato obrobljen bel marmor, s pravim razmerjem med postmoderno refleksijo tradicionalne bližnjevzhodne umetnosti in tehnološke prihodnosti ustvaril detajle, ki so čisti, moderni in uporabni.
 

A post shared by Shehab Gargash (@shehabmrg) on

 

3. Menara International Airport, Marakeš, Maroko

Letališče Menara, ki se nahaja v priljubljenem maroškem mestu, je morda res majhno, a po svojem videzu ne zaostaja za velikimi. Novi prizidek terminala, ki je bil dograjen leta 2008, je z zlitjem tradicionalne maroške umetnosti in moderne arhitekture prava paša za oči. Okna, okrašena z arabeskami, ustvarjajo svojevrstno atmosfero in so postavljena tako, da spustijo svetlobo v prostor ob vsakem času dneva. Notranjost je tipično maroška, s fotelji in zofami, oblečenimi v tradicionalne tkanine, mozaiki in granitnimi tlemi.
 
 

4. Denver International Airport, Colorado, USA

Denversko letališče je po površini največje, po prometu pa šesto največje ameriško letališče. Glavni arhitekt Curtis Fentress, ki je »zakrivil« že korejsko letališče v Inčeonu, je projekt prevzel, ko je bil ta že v hudem časovnem zaostanku in globokem finančnem minusu. Imel je samo tri tedne časa, da predstavi svojo idejo. Njegova zamisel je za vedno spremenila koncept dojemanja letališč, saj je namesto fluorescentno osvetljenih natrpanih labirintov, namenjenih čim hitrejšemu premikanju in procesiranju potnikov, ustvaril vizualno privlačen in potnikom prijazen simbol celega mesta. Z revolucionarno idejo platnene strehe je oklestil stroške za več kot 100 milijonov dolarjev in skrajšal gradnjo za 9 mesecev, hkrati pa ustvaril stavbo, ki spominja na zasnežene vrhove Skalnega gorovja ali pa na tradicionalne indijanske tipije.
 

A post shared by Sky Sterry (@skysterry) on

 

5. Bilbao Airport, Bilbao, Španija

Letališče v Bilbau je znano predvsem po svojem novem potniškem terminalu, ki ga je leta 2000 oblikoval arhitekt Santiago Calatrava. Oblika spominja na dve simetrični krili s konico na sredini in je zaradi tega dobil vzdevek La Paloma (golobica). 
 
 

6. Carrasco International Airport, Montevideo, Urugvaj

Nov terminal letališča Carrasco v Montevideu je bil prvi tovrsten projekt znanega urugvajskega arhitekta Rafaela Viñolya in predstavlja največji državni projekt v smislu investicije, arhitekture, vrhunske tehnologije in inovacije. Njegova glavna atrakcija je ukrivljena streha, dolga kar 365 metrov, ki naj bi spominjala na urugvajsko pokrajino in deluje, kot da bi lebdela nad ogromnim centralnim prostorom.
 

A post shared by Nicole Mazzocco (@mazzoconi) on

 

7. TWA Terminal, John F. Kennedy International Airport, New York, ZDA

Center TWA (Trans world Airlines) je najbolj prepoznaven del terminala 5 na letališču JFK v New Yorku. Čeprav sam videz stavbe velikokrat primerjajo z letalom ali ptičem, pa arhitekt Eero Saarinen pravi, da pri oblikovanju ni imel v mislih nobene fizične oblike, ampak je skušal ustvariti občutek leta v prav vsakem vidiku zgradbe – od prostorne notranjosti do strehe, ki spominja na krila. Tako ni ustvaril samo uporabnega in funkcionalnega terminala, temveč pravi spomenik letalstvu. Nič čudnega, da ga lahko pogosto vidimo v filmih hollywoodske produkcije, kot je npr.  Ujemi me, če me moreš z Leonardom di Capriem.
 


8. Terminal 4, Madrid-Barajas International Airport, Madrid, Španija

Arhitektura Terminala 4 predstavlja preprostost, prilagodljivost, robustnost in prožnost, glavni cilj pa je v potnikih vzbuditi občutke miru in spokojnosti. Z uporabo naravi prijaznih materialov (jeklo in bambus) so arhitekti biroja Rogers Stirk Harbour + Partners lahko ustvarili zračno konstrukcijo, ki v vse dele stavbe prepušča ogromno naravne svetlobe in deluje zelo lahkotno.
 
 

9. Terminal 3, Beijing Capital International Airport, Kitajska

Terminal 3 pekinškega letališča je drugi največji terminal na svetu, takoj za terminalom 3 v Dubaju. Zgrajen je bil leta 2008, ko je Kitajska gostila olimpijske igre, dizajn zanj pa so ustvarili v arhitekturnem biroju Foster + Partners. Po besedah Normana Fosterja zgradba predstavlja unikaten kitajski občutek prostora in prava vrata v svet za celotno nacijo. To so dosegli z mešanjem visoke tehnologije in tradicionalne kitajske kulture – oblika strehe spominja na zmaja, uporabili pa so tudi rdečo ter zlato rumeno barvo s kitajske zastave.
 

A post shared by Diana Reyes (@diansreyes) on

 

10. Kansai International Airport, Osaka, Japonska

Letališče stoji na umetnem otoku v Osaškem zalivu, ki je bil ustvarjen prav s tem namenom, gradilo pa ga je kar milijon delavcev. Zaradi lokacije je bila glavna skrb italijanskih arhitektov biroja Renzo Piano Building Workshop sprojektirati stavbo tako, da bo kljubovala naravnim katastrofam, kot so potresi in tajfuni, ki so na tem področju kar pogosti. 
 

A post shared by Lisa Lousdal (@lisalousdal) on

 
Je tebi morda kakšno letališče ostalo v posebnem spominu? Če ti je, ga lahko obiščeš ponovno, ali pa si privoščiš »ogled« katerega od naštetih – seveda s ciljem obiskati tudi kakšno novo vznemirljivo destinacijo. Oglasi se pri nas na Ajdovščini v Ljubljani ali pa pokliči na 080 47 42 in hitro boš na svoji novi potovalni dogodivščini. 
 

Oddaj povpraševanje

 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb