All we do is travel

9. Marec 2018

STA potovanja

7 namigov, kako bolje pakirati

Ko se odpravljamo na potovanje, se pogosto zatakne pri prtljagi. Kaj in koliko spakirati, da boš opremljen za vse priložnosti, hkrati pa bo prtljaga obvladljivega obsega? Kaj zares potrebuješ in brez česa boš zlahka preživel? In seveda je praktično nemogoče upoštevati omejitve letalskih družb pri dimenzijah in teži prtljage, kajne?
 
V nadaljevanju naštevamo nekaj trikov izkušenih popotnikov, kako spakirati ravno prav prtljage.
 

1. Spakiraj malo

Če ne boš premišljeno spakiral, se zlahka zgodi, da boš spakiral kaj, česar nato ne boš potreboval – tako boš zapravljal dragoceni čas in prostor. Na potovanju še kako velja, da je manj več. Raje ne spakiraj česa »za vsak slučaj« in si dovoli kupiti kaj na sami destinaciji – morda odkriješ kakšen res čudovit izdelek ali se vrneš domov z nečim, kar te bo ob vsakodnevni uporabi spominjalo na krasen dopust. 
 

 

2. Ne naveži se na stvari

Večina popotnikov se sčasoma nauči, da se ni posebej dobro navezovati na predmete. Seveda imaš kakšno najljubšo stvar, vendar pa je večina stvari zamenljiva, saj se zlahka zgodi, da se na poti izgubi ali uniči.
 
Stvari, ki jih vzameš na potovanje, morajo opravljati zgolj eno funkcijo: omogočati ti morajo, da sodeluješ pri vseh aktivnostih, ki te zanimajo. Poleg tega morajo biti preprosto nadomestljive, če se polomijo ali jih izgubiš. Tako se boš gotovo manj obremenjeval, saj te ne bo neprestano skrbelo, če imaš vse svoje stvari pri sebi.
 

 

3. Pripravi si seznam

Pripravi seznam stvari, ki jih moraš spakirati. Preden odpotuješ, ga seveda preveri. Vzemi ga s sabo, saj lahko pride prav, če bo treba iskati izgubljeno prtljago. Po prihodu domov pa ga prilagodi – odstrani s seznama vse, česar nisi potreboval, in morda dodaj kaj, kar si na dopustu res pogrešal.  
 

4. Označi svojo prtljago

Da se vendarle izogneš morebitnim zmešnjavam na letališču ali v primeru iskanja izgubljene prtljage, poskrbi, da bo prtljaga primerno označena. Investiraj v kakovostne oznake za kovčke, poleg tega pa kovček – sploh če je kakšne pogoste znamke – označi tudi s kakšno pisano rutico, da ga bo enostavno najti na traku. 
 
 

5. Načrtuj, vendar bodi prilagodljiv

Potovanja so lahko stresna – ne glede na to, ali potuješ za zabavo, službeno ali ker je to tvoj življenjski slog. Načrti se spreminjajo in nepričakovane stvari se zgodijo. Tudi v primeru bolj neprijetnih dogodkov se poskusi s težavami spopasti optimistično.
 
Najti je treba ravnovesje med dovolj skrbnim načrtovanjem, da bo potovanje potekalo brez večjih težav, in dovolj sproščenosti, da te bo kdaj tudi kaj presenetilo. Morda presenečenja ne bodo vedno najbolj prijetna, a če jih dopustiš, bo potovanje bolj spominjalo na pustolovščino kot na nadlogo.
 

 

6. »Uniforme« so tudi na potovanjih zelo praktične

Slišali smo že zgodbe uspešnih ljudi, ki vedno nosijo enaka oblačila in zato potrebujejo manj časa za jutranje odločanje, kaj obleči. Takšne »uniforme« so zelo praktične tudi na potovanju in pri pakiranju. 
 
Ne pravimo, da si kupi pet enakih majic ter pet enakih kratkih hlač in na potovanjih nosi le to – fotografije s potovanja prav gotovo ne bi bile posebej zanimive. ;) Razmisli pa, katera oblačila so tvoja »potovalna osnova«, in jih nato kombiniraj z ostalimi oblačili. Gotovo imaš kar nekaj vsestranskih kosov garderobe, ki bodo odlična podlaga za tvojo potovalno uniformo. Tudi tako boš zmanjšal obseg prtljage.
 

7. Vrečke z zadrgo

Marsikdaj bodo prišle še kako prav – še posebej, ko moraš pospraviti kup drobnarij. Vanje lahko spraviš prigrizek ali jih uporabiš kot hladilni zavitek za ohranjanje temperature v torbi (in v skrajnem primeru tudi kot hladilni obkladek). Ker ne zavzamejo skoraj nič prostora, jih nikar ne pozabi spraviti v kovček.
 
Imaš tudi ti kakšen nasvet, kako bolj učinkovito pakirati? Lahko ga deliš z nami, mi pa ti bomo pomagali organizirati naslednjo priložnost za preizkus tvojih sposobnosti učinkovitega pakiranja – obišči nas v poslovalnici na Ajdovščini ali pokliči na 080 47 42
 

Oddaj povpraševanje

 
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb